Män som älskar kvinnor

Bild

Karin Enström talar för Norden i säkerhetsrådet.

”As long as men are viewed as superior and women as inferior, gender based violence will continue” Sveriges försvarsminister i säkerhetsrådet idag.

På FN blir vi inte våldtagna. Men kvinnor får lära sig att vi är underordnade. Män dirigerar oss, förnedrar oss och reducerar oss. Det börjar i hissen på 46e våningen.

Varje gång den stannar på 45e våningen drar praktikanttjejerna en bävans suck. Jag gav Hakan mitt visitkort när hans kollega introducerade oss i telefonbutiken utanför FN. Då förstod jag inte att det var samma diplomat som skickat de mail som min kvinnliga praktikantkollega hade ventilerat sin ångest över några veckor tidigare. Lite för personliga, lite för närgångna, lite för oprofessionella. Hakan mailar efter några dagar. Han uppskattade mötet och hoppas att vi ses snart igen. Jag delar inte hans önskan. Någon av de turkiska kvinnorna har ormskinnspumps. En annan har rosa ballerinaskor. Det är en lättnad att skönja deras färgglada skor i springan när hissen öppnar sig på 45e. Har man otur möts man av ett par svarta snörskor som viskar att man är ett byte, att man har lite för långa ben, lite för genomskinlig blus och lite för tighta byxor.

Innan Patrice slutade i receptionen var det han som var min minst önskade medresenär i hissen. ”Hello, Princess”, hälsade han gärna och kanske kysste han sina fingertoppar och slog ut med handen för att mest möjligt förankra sin uppskattning. ”You should be a model. If I had an agency I would hire you right away. You have the perfect body for it.” 46 våningar kan ta lång tid. Om det blåser ute tar det extra lång tid, för att undvika att hissen svajar mot väggarna.

Om man har tur så går det på någon fransos redan på 44e och då kan man parera dem mellan sig och Patrice för att få slut på det ovälkomna karriärsamtalet. Sedan kan man utnyttja sina långa modellben till att snabbt skritta ut genom dörren bort mot FN-huset.

Där börjar nästa mentala prövning.

Jag var på möte med ambassadören. En av mötespunkterna handlar om hur vi ska få en jämnare könsfördelning i Internationella brottmålsdomstolen. Beskedet var glädjande.

”I was asked to find a woman to work with me. And I am now happy to say that I have found myself a fine woman”, förklarar den manlige talaren belåtet om sin nya kollega. Min ambassadör fnyser till. Men talaren får hållas. Männen får hållas. Och kvinnorna tyglas.

Annonser

En reaktion på ”Män som älskar kvinnor

  1. Ping: I’ve been afraid of men too | Beirut Bird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s