Staten Islands pärlor

Staten Island har förfallit. Ön var en gång tillflyktsort för rika New York-bor som ville bort från stan, men den här dagen känns den inte särskilt välkomnande. Husen skulle kunnat vara gemytliga om de inte var så kalla, mörka och slutna med inhägnade trädgårdar och flagande fasader. Ingen matte eller husse hindrar hunden från att ondsint skälla på fotgängare. När bussen kör förbi mörka skyltfönster är vi glada att vi inte tvingade oss att uppleva ön genom att promenera till Alice Austen House, en gammal gårdsboning som blivit fotomuseum.

Alice Austen var framför allt fotograf och en kvinna som bröt med många aristokratiska normer som borde hört till hennes liv. Hon plåtade många av immigranterna som kom till ön, spelade tennis och gifte sig aldrig. Istället levde hon med Gertrud Tate som pryder många av bilderna i huset. Familjen stöttade henne oftast i att leva på glid med normen, förutom i att leva med en kvinna. Gertruds familj tog bara hand om sin dotter när hon och Alice förlorade alla sina tillgångar under depressionen. Det enda Alice räddade innan hon hamnade på fattighuset var sina fotografier. Hon och Gertrud tilläts inte att begravas tillsammans. 

Bild

Clifton Ave

Bild

Victory Blvd

Bild

Första pärlan: Alice Austen och hennes hus.

Bild

Alice Austen House plus en yogi på uppfarten.

Bild

Nej, det är inte dragspelet, utan kameran. Glasplåtar som negativ. Ungefär en bild i timmen.

Bild

Bild

Ja det ser ut som en gastronomisk tragedi och det var alldeles himmelskt.

Bild

Manhattan från Staten Islands hamn.

Bild

The Statue of Liberty.

Bild

Fick för mig att båten lutade lite år gudinne-hållet. Men hon var inte så värst märkvärdig att se så det var lika bra att få fotograferingen överstökad i trängseln av desperata européer.

Bild

Brooklyn Bridge

Annonser

2 reaktioner på ”Staten Islands pärlor

  1. Så synd att det förfaller, husen ser ju så mysiga, originella ut. Hoppas du har det bra! Vi ska på det beryktade lägret i helgen. Kramar Bodil

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s